De kans dat de eurozone weer in vuur en vlam komt te staan door Zuid-Europa is momenteel niet zo groot. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.
1.Portugal heeft de afgelopen dagen gezorgd voor angstvisioenen dat de eurozone crisis weer oplaait. Komt de obligatiemarkt in Zuid-Europa nou weer in vuur en vlam te staan? Waarschijnlijk niet. De obligatiemarkt krijgt nog steeds rugdekking in de vorm van het obligatieaankoopprogramma van de Europese Centrale Bank. Bovendien hebben de meeste crisislanden tegenwoordig een spaaroverschot, wat betekent dat overheden in deze landen zich zonder problemen uit de binnenlandse besparingen van bedrijven en huishoudens moeten kunnen financieren. En vraag naar de staatsleningen is er nog steeds, want Italië betaalde vanochtend de laagste effectieve rente ooit bij een veiling van 3-jaars obligaties.
2. Volgens het Oostenrijkse ECB-bestuurslid Ewald Nowotny is het nu of nooit voor het aankopen van in oblgiaties verpakte bedrijfsleningen (met name MKB-leningen) door de ECB. ECB-president Mario Draghi zinspeelt al langer dan een jaar op het aankopen deze zogenoemde Asset Backet Securties (ABS). En in juni maakte ECB-president Draghi wel heel erg duidelijk dat het leningpakketjes kan gaan kopen, terwijl de centrale bank ook banken weer van extreem goedkope langlopende leningen voorziet. Die moeten ervoor zorgen dat het bedrijfsleven van goedkoop krediet wordt voorzien.
Tegen persbureau Bloomberg News zei Nowotny dat “als we dit jaar niet met een plan op de proppen kunnen komen, de conclusie moet zijn dat het helaas te moeilijk is voor Europa.” Groot probleem voor de ECB is dat noch de onderliggende leningen, noch de gebundelde pakketjes zelf uniform zijn, wat de aankoop een stuk risicovoller maakt. Het opkopen van de gebundelde bedrijfsleningen betekent dat de ECB een deel van de risico’s van deze obligaties op zijn balans heeft. Om zich hiervoor in te dekken heeft de ECB vooralsnog tevergeefs aangestuurd op een garantieregeling met de Europese Investeringsbank.
3.Dat het niet wil vlotten met Draghi’s ABS-aankopen komt mogelijk ook doordat geen van de grote eurolidstaten erop zit te wachten. Bij het MKB in Duitsland en Frankrijk is er geen sprake van grootschalige financieringsproblemen. Vooral de Fransen, maar waarschijnlijk ook de Italianen, zien veel liever dat de ECB simpelweg staatsleningen opkoopt, zoals de Fed, de Bank of England en de Bank of Japan dit ook hebben gedaan. De Duitsers zijn hier echter weer mordicus op tegen, en het gevolg is dat er niets gebeurt.
4.Amazon geeft volgens de krant Les Echos de Franse regering het nakijken door bezorgingen voor de symbolische prijs van een cent te doen. Frankrijk voerde eerder dit jaar een wet in die het online retailers verbood om bestellingen gratis te leveren. Dat moet kleine boekenwinkels beschermen tegen de vaak veel goedkopere grote online winkels. Maar met de bezorging voor 1 cent omzeilt Amazon dat verbod dus. En de Franse regering heeft de handdoek in de ring gegoed en aangegeven dat de wet tegen gratis bezorging alleen symbolisch was.
5.En als het aan Amazon ligt, worden in de toekomst bezorgingen niet langer gedaan door een postbode. Amazon zet bezorgingen door middel van drones namelijk door. Amazon heeft gisteren bekendgemaakt dat het bij de Amerikaanse autoriteiten toestemming heeft gevraagd om drones te mogen testen voor pakketbezorgingen. Pakketten tot 2,3 kilogram zouden per drone moeten worden bezorgd.
6.Unilever blijft afvallen en heeft een meerderheidsbelang in het dieet-merk Slim Fast verkocht aan private equity firma Kainos Captial. Financiële details zijn niet bekengemaakt. Het Brits-Nederlandse voedings- en levensmiddelen concern kocht in 2000 Slim Fast voor de som van 2,3 miljard dollar. Afgelopen heeft Unilever onder meer de Amerikaanse pastadivisie, Wish-Bone en Western dressings en Skippy pindakaas verkocht omdat het concern zich wil richten op activiteiten die een hogere marge hebben.
7.Een obligatiefondsmanager van ’s werelds grootste pensioenfonds, het Japanse GPIF, denkt dat het niet goed gaat komen met Abenomics, premier Shinzo Abes ongekende fiscale en monetaire stimulering (tegenwoordig alleen nog monetaire stimulering) om de Japanse economie uit het slop te krijgen en deflatie uit te bannen. De fondsmanager, Keisuke Tsumoto, zei tegen persbureau Bloomberg News dat Abenomics niets kan doen aan de vergrijzing en de afnemende productiviteitsgroei, waardoor de inflatie die Abe heeft weten aan te wakkeren slechts een tijdelijk fenomeen is.
“Het groeipotentieel van de economie is aan het afnemen, dus het maakt niet uit hoeveel stimuleringsmaatregelen je er tegen aan gooit, een terugkeer naar deflatie is waarschijnlijk in mijn hoofdscenario”, aldus Tsumoto tegen Bloomberg. “Abe is tijd aan het winnen voor de economie, maar het [de economie] is niet aan het veraderen. Het is moeilijk voor te stellen dat er überhaupt een toekomst is na deze periode van kalmte.”
8. Europese beurzen krabbelen vandaag voorzichtig op na de verliesreeks van de afgelopen vijf dagen. Met name bankaandelen en bank- en staatsobligaties in Zuid-Europa moesten het ontgelden vanwege financiële problemen bij de Portugese Esipirto Santo Group, een grootaandeelhouder en tevens debiteur van Portugals op een grootste bank, Banco Espirito Santo. Daarnaast was economisch nieuws ook nog eens tegenvallend, en bleek met name dat de eurozone economie moeite heeft om verder te herstellen. De AEX staat op een fors weekverlies van 3,6 pocent. Vanwege de lege beursagenda zal daar waarschijnlijk weinig verandering in komen.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl